Er samene flaue over det norske flagget?

DAG HERBJØRNSRUD, OLE KRISTIAN NORDENGEN

Aftenposten, 8. april 2005

- Vi skal ikke ha noen sameflagg på kommunale flaggstenger 17. mai. Dette er Norges nasjonaldag. Jeg skjønner ikke problemet. Er samene flaue over det norske flagget? spør Svenn Kristiansen, Fremskrittspartiets gruppeleder og varaordfører i Oslo bystyre. I likhet med mange lesere reagerer Kristiansen sterkt på gårsdagens oppslag i Aftenposten Aften: Oslos samiske foreninger ønsker at også det samiske flagget blir brukt på de offisielle flaggstengene i Norges hovedstad. De viser til at det samiske flagget ble likestilt med det norske i 2003, og at Norge er grunnlagt på to folk. 20. april skal Oslo bystyre avgjøre saken, etter forslag fra RV.

Oslo noe annet

Kristiansen mener at det ikke hjelper at andre byer som Tromsø og Stavanger har inkludert det samiske flagget i sin feiring. - Det er noe annet med Oslo. Vi ønsker ikke sameflagg i Norges hovedstad 17. mai. Det skal ikke bli noe av dette. Samenes flagg er jo ikke bare norsk, men tilhører også samene i Sverige og Finland. Samene burde ikke ha noe problem med det norske flagget, sier Svenn Kristiansen. Hverken det norske eller det samiske flagget fantes da Norges grunnlov ble undertegnet 17. mai 1814. Først i 1821 ble det norske korsflagget i rødt, hvitt og blått skapt, etter forslag fra kjøpmann og stortingsrepresentant Frederik Meltzer.

Tradisjonsbrudd

Oslo Byes Vel reagerer også på forslaget om sameflagg som nå skal behandles av bystyret. - 17. mai feirer vi den norske Grunnloven. Akkurat denne dagen mener vi alle nordmenn bør samle seg rundt det norske flagget i rødt, hvitt og blått. Samiske flagg i Oslo 17. mai vil være brudd på en lang tradisjon, og det liker vi ikke, sier Jan Sigurd Østberg, daglig leder i Oslo Byes Vel.

En anerkjennelse

Stig Arne Somby, leder i Samefolkets parti i Oslo, understreker at samene ikke har et krav om sameflagg på Karls Johans gate. - Vi mener at Oslo, både som hovedstad og som den største «samekommunen», har et ansvar for å synliggjøre det samiske. Det er ikke et krav, men vi vil selvsagt sette stor pris på om Oslo kommunes politikere velger også å flagge med det samiske flagget på den norske nasjonaldagen. Samefolkets Parti håper at det i så fall vil være en avgjørelse basert på et ønske om å anerkjenne det samiske folket som urfolket i Norge, og ikke fordi noen fremmer et krav om det, sier Somby.

Gud og Norge

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen er ikke overrasket over de sterke reaksjonene. - Nordmenn har et helt annet forhold til flagget enn for eksempel danskene. Der er flagget knyttet mye mer til hygge, og finnes blant annet på ølflasker. Det ville vært utenkelig i Norge, hvor man har et religiøst forhold til flagget. Her snakker vi om Gud, Norge og fedrelandet, sier professor Thomas Hylland Eriksen.

Komplisert

Han mener at det ikke finnes opplagte svar på spørsmålet om man skal tillate samiske flagg på kommunale flaggstenger langs Karl Johan 17. mai. - Det er en komplisert problemstilling. Hvis man ser på 17. mai som en feiring av en konstitusjon i en etnisk norsk nasjon, forstår jeg at man kan argumentere mot det. Men hvis vi skal være åpne for fornyelse, bør vi godta samiske flagg. - Hva mener du personlig? - Jeg har ikke selv noe sterkt forhold til slike symboler.

Viktig symbolsak

Hylland Eriksen har ikke noe problem med å forstå hvorfor flaggsaken er så viktig for det samiske folk. - For samene er det viktig å markere likeverd. Det er den eneste grunnen til at denne saken oppleves som viktig. Og det er et argument vi skal ta på alvor, sier han.

- Vi feirer en frihetsdag

- Vi bør ikke ha samiske flagg langs Karl Johans gate eller på Oslo kommunes flaggstenger 17. mai. For meg er 17. mai norsk og med norske flagg, sier byrådssekretær Jøran Kallmyr. Han er tidligere leder av Fremskritspartiets Ungdom i Oslo, og er nå Fr.p.U.s stortingskandidat foran høstens valg. - Men skjønner du ikke at samene ønsker å se flagget sitt 17. mai? - Det samiske flagget kan brukes på den samiske dagen. Jeg synes vi skal være glad for grunnlovsdagen og lojale mot det norske flagget. Vi feirer en flott frihetsdag, og det gjør vi best med det norske flagget, sier Kallmyr.

Kilde: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/oslo/article1012851.ece