:: antropologi.info ::

nordisk nyhetsklipp

Søk antropologi.info
Utvidet søk
News
Nordisk nyhetsklipp
Ethnologie in den Nachrichten
- vor 18.Juni 2004
Social & Cultural Anthropology in the News
Magasin
AntroMag: kronikker, intervjuer, anmeldelser
Open Access and Open Source Anthropology: Initiativer for antropologisk vitendeling på nett
Corporate Anthropology - Antropologer utenfor akademia
Interaktiv
Gjestebok
Forum: diskuter og spør!
Kalender
Nyhetsbrev
Kontaktinformasjon
Linker
Gumsagumlao.dk: dansk antropologi-portal (oppstart: september 2004)
Anthrobase.com - Vitenskapelig artikkelsamling
04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/. Her er de nyeste sakene fra den nye siden:

[ Startside ]

Monday, May 23, 2005, 12:46

(tekst i arbeid)

Årskonferansen i Norsk antropologisk forening er over. Rundt 160 antropologer fra hele landet diskuterte i Bergen faglig uortodokse temaer: Hvilke konsekvenser har neoliberalismen for velferdsstaten? Hvordan kan antropologien påvirke politikken? Men til tross for fagets åpenbare relevans for dagens politiske debatter, var ikke en eneste journalist tilstede på konferansen.

- Vi har ikke invitert media, sier lederen i Norsk antropologisk forening Halvard Vike til antropologi.info.

- Hvorfor ikke?

- Ja, si det. Det har ikke vært tradisjon å invitere journalister. Konferanser har alltid vært faginterne arenaer, forklarer Vike.

- Men det er viktig å tenke mer på media i framtida. Kanskje vi kommer til å bli mer aktive på dette området allerede i høst, når en etterutdanningskonferanse for antropologer utenfor akademia vil bli organisert, sier han.

Vike hører til den voksende gruppen av antropologer som forsker på stat og politikk. I sine siste to bøker så han velferdsstaten nedenfra, fra sjukehusets, sjukehjemmets og kommunestyresalens perspektiv (se også Debatt omkring Halvard Vikes bok "Velferd uten grenser").

- Staten er egentlig et uortodoks tema. På konferansen var det fascinerende å se hvor mange antropologer likevel har vært borti det. Det er ingen tvil om at stat og politikk er et tema som flere og flere antropologer er opptatt av. Den politiske relevansen av faget vårt kom tydelig til syne. Gjennom vår metode - feltarbeidet - får vi øye på prosesser som en ellers ikke er i stand til å se.

Knut Rio, redaktør i Norsk antropologisk tidsskrift og medlem av programkomiteen, bekrefter en politisering av faget.

- Vold og stat, grenser, migrasjon har vært temaer på konferansen. I æresforeslesningen påpekte Harald Tambs-Lyche hvordan thatcherismen og nyliberalismen opphever ideen om samfunnet. For nyliberalister eksisterer det nemlig bare individer som konkurrerer med hverandre.

Lignende spørsmål er blitt drøftet i et seminar for antropologer utenfor akademia: Hvordan kan en forsvare mer komplekse posisjoner som ikke bare fokuserer på krone og øre? Det har vært mange givende debatter blant seminar-deltakerne - til tross for at seminaret begynte søndag kl 9, forteller Anne Lau-Revil, en av innlederne, til antropologi.info (se også
- Næringslivet er oppskrytt! - Fjorårets paneldebatt og artikkelsamlingen om antropologi utenfor akademia)


(teksten blir snart flyttet til magasinet som egen fil)


OPPDATERING:
Er staten i ferd med å dø eller ikke? Hva innebærer dette for antropologien? - Oppsummering av konferansen av S. Rahima Parvin (Antropress, 30.5.05)

Comments:

No comments yet.

 
Your comment:
Name: E-mail or Homepage:  

Admin login | Script by Alex

:: antropologi.info - antropologisk kunnskap på ett sted ::