:: antropologi.info ::

nordisk nyhetsklipp

Søk antropologi.info
Utvidet søk
News
Nordisk nyhetsklipp
Ethnologie in den Nachrichten
- vor 18.Juni 2004
Social & Cultural Anthropology in the News
Magasin
AntroMag: kronikker, intervjuer, anmeldelser
Open Access and Open Source Anthropology: Initiativer for antropologisk vitendeling på nett
Corporate Anthropology - Antropologer utenfor akademia
Interaktiv
Gjestebok
Forum: diskuter og spør!
Kalender
Nyhetsbrev
Kontaktinformasjon
Linker
Gumsagumlao.dk: dansk antropologi-portal (oppstart: september 2004)
Anthrobase.com - Vitenskapelig artikkelsamling
04.08.05: Nyhetsklippet har flyttet til www.antropologi.info/blog/nyheter/. Her er de nyeste sakene fra den nye siden:
 

Friday, May 13, 2005, 13:42

[image] I anledning nasjonaldagen noen utvalgte tekster:


Den nye selvopptattheten

Filosof Espen Hammer, Morgenbladet, 13.5.05

Norge og norsk kultur, mentalitet og politikk preges av en sterk og ureflektert selvopptatthet. Det spiller liten rolle hvor man kommer fra eller hvilket sosioøkonomisk sjikt man tilhører: Dette dreier seg om et nasjonalt særtrekk. At det litterære og intellektuelle Norge virker like lukket som det gamle DDR; at NRK Dagsnytt, Dagbladet og Aftenposten knapt kjører utenriksnyheter; at Norge to ganger har avvist medlemskap i EU – dette kan man fint leve med. Verre er det at landets nest største parti har fremmedfrykt som sitt viktigste tema, og at erfaringene med to eller tre generasjoners innvandring fra land som Pakistan og India har vært særdeles lite vellykkete.

Den enhet (eller fellesskapsformel) man trenger i et land som Norge bør verken bygge på nasjonalisme eller patriotisme, men på ideen om at et sivilisert samfunn er et pluralistisk samfunn. Gi meg gjerne hardingfeler og bunader. Men ikke uten gambiere, kebabsjapper, punkere og moskeer. >> les mer / (kopi av teksten)


En gledesdrepers 17. Mai-tale

Morten A. Strøksnes, Morgenbladet, 16-05-2003

FNs World Development Report kåret i fjor Norge til verdens beste land. Vi sitter rundt verdens største kjøttgryte, og burde ikke ha noe som helst å klage over. Men veldig mange nordmenn ikke er så lykkelige som de burde vært. >> les mer


17. mai og drømmen om Norge

Siw Ellen Jakobsen, forskning.no

Nasjonaldagen er den dagen da innvandrere i Oslo føler seg mest hjemme. Feiringen, som for noen står som et symbol på vår nasjonale selvgodhet og sjåvinisme, representerer det de drømte om å finne da de emigrerte. >> les mer


Samenes flagg i byen med det store hjertet

Alf van der Hagen, Morgenbladet, 13.5.05

Bård Folke Fredriksen, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, har uttalt i Aftenposten at det er unaturlig å markere forskjeller på en dag som Grunnlovsdagen. Og Rune Gerhardsen har allerede skrevet seg inn i historien med sitt utsagn: "Vi er ett folk med ett flagg."

La oss med lyst sinn bryte hovedstadens påbud om bare norske flagg i årets 17. mai-tog, og frimodig utstyre oss med norske, samiske, pakistanske, somaliske og vietnamesiske tekstiler – og således feire at vi er mange folk, mange flagg og én nasjon i en liten verden. >> les mer / (Kopi av teksten)


SE OGSÅ:

17.mai-togene: Mye norsk, noe samisk og lite utenlandsk (Aftenposten, 18.5.05)

Oslo Kommune slipper til utvalgte bedrifter under egne faner i barnetoget: Samiske flagg er fy-fy, mens Aker Kværner er bra-bra. Forskjellen er vel at Aker Kværner og de andre utvalgte bedriftene betaler 50 000 kroner hver for å være med? (Arne Hjorth Johansen, 18.5.05)

Sameflagget og nasjonens enhet

Universitetet i Oslo kjem til å flagga med sameflagget (UiO)

Norsk Folkemuseum heiser det samiske flagg (Sami Radio)

Samiske flagget til topps i Tromsø (NRK)

SOS-Rasisme: 17.mai for alle

Hva betyr 17. mai for deg? (Utropia, UiTø, 13.5.05)

Pengegaloppen: Vi feirer og feirer, men hva - oss selv, eller pengene? (Dagbladet, 15.5.05)

Tips til 17. mai-talen i 2005: "Nedenfor finner du tre tekster som du kan plukke poenger og informasjon fra til din 17. mai-tale" (tips fra Runar)

Kvasir.no temaguide 17.mai

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 13, 2005, 12:13

Samisk videregående skole i Karasjok har en vennskapskole i Iqaluit (Canada), Inuksuk High School. I november i fjor fikk de besøk fra Canada og i april dro elever fra Karasjok på besøk til dem. Inger Eline Eriksen skriver på nettstedet Infonuorra Sapmi: "På samme måte som samene, er inuitter også en folkegruppe som har blitt undertrykt av myndighetene. I dag er det av stor betydning for dem å holde på sin kultur og sitt språk for at dette skal overleve til neste generasjon. På en måte så vi flere likheter enn ulikheter mellom vår hverdag og deres. Barna lærer både engelsk og inuktitut på skolen, dette er selvsagt valgfritt. Naturen er også meget viktig for dem." >> les mer på infonuorra.no


SE OGSÅ:
Circum-polar cooperation initiated between Nunavut, Canada and Sapmi, Norway (Aboriginal Planet)
Globalisering - positivt for urfolkene (Utveier)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 13, 2005, 11:49

Unni Wikan: "Fellende dom vil vekke Europa"

Drammens Tidende

En domfellelse av far og sønn som står tiltalt for tvangsekteskap i Drammen, kan få følger for flerkulturelle i hele Europa. Det mener professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Unni Wikan. Blir far og sønn kjent skyldige, vil dette trolig bli den første dommen i sitt slag i Europa. På sikt kan den bli en brekkstang for jenter som mener seg presset inn i ekteskapet.

- En fellende dom vil bli lagt merke til og være en vekker for rettsapparatet i mange europeiske land, sier hun. I Drammen tingrett har Unni Wikan vært sakkyndig. Hun har spesialkunnskaper om islam, og har deltatt i hundrevis av bryllup i Midtøsten. >> les mer


MER OM RETTSSAKEN:
17-åringen hevder hun ble tvangsgiftet, og hun tør ikke forklare seg i retten (Dagbladet, 11.5.05)


SE OGSÅ:

Unni Wikan - Uredd dame mellom to kulturer

Unni Wikan: Hederskulturen vill kontrollera privatlivet och dölja det för insyn

De små oprør. Tanker og metoder i arbejdet med minoritetspiger

- Giftepress i kristne miljøer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 13, 2005, 11:32

Adressavisen

Øyvind Eikrem (32) leverte doktoravhandlingen sin 30. juli i fjor. NTNUs reglement sier at bedømmelsen ikke bør ta lenger enn fire måneder. Etter ti måneder venter Eikrem fortsatt. - Jeg har vært med i søkerrunden til to akademiske jobber, men blir ikke vurdert så lenge avhandlingen ikke er godkjent. Dette er uheldig for karrieren. Informasjonen fra NTNU har vært dårlig og instituttet har vist liten forståelse for problemet, sier han. Eikrems fag er sosialantropologi og temaet for avhandlingen er det sosiale spillet rundt aksjemarkedet. >> les mer


SE OGSÅ:
Slanker sensurordningen for å spare penger (Universitas, UiO, 11.5.05)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, May 12, 2005, 15:05

Norsk antropologisk forening har valgt Kai Grieg som månedens antropolog. Han har arbeidet for FN i forbindelse med å bygge opp en moderne administrasjon i Øst-Timor. Grieg skriver bl.a.:

"Jeg trivdes godt med å være ubyråkratisk byråkrat. Jeg var aldri i tvil om at antropologi var en god bakgrunn å ha med seg. Som en av sjefene i innenriksdepartementet sa da han hørte jeg var antropolog: glimrende. FN trenger antropologer." Hvorfor da? Han nevner bl.a. at det i en post-conflict situasjon "så trengs det noen som lytter mer enn forteller folk hva de skal gjøre. Antropologi bør gi en bakgrunn som minner oss på at ting ofte har flere sider."

Han oppfordrer dessuten til samarbeid mellom norske og sørøstasiatiske universiteter. Blant studenter der er det en "stor interesse for å kjenne sin egen kultur på en vitenskaplig måte": "Tenk om studenter kunne jobbet sammen om slike oppgaver? Vitenskaplige tekster har ofte flere forfattere, hvorfor ikke samarbeidsoppgaver på universitetsnivå mellom antropologistudentene her og der?" >> les merSE OGSÅ:
- Føles bra å anvende antropologien i konfliktsituasjoner - Intervju med Ingvild Solvang (antropologi.info, 18.11.04)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, May 12, 2005, 14:28

Dagens Nyheter

Du trodde kanske att vi lämnat jordbrukssamhället bakom oss? Glöm det. I Håkan Jönssons avhandling i etnologi, "Mjölk - en kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi" får vi möta alla de ideologiska skepnader som mjölken antagit - från hälsofara i det sena artonhundratalets tbc-land fram till bantningsmedel och livsstilsmarkör.

Under stora delar av 1800-talet betraktades komjölken med stor misstänksamhet; den kunde lätt sprida olika sjukdomar, och då inte minst den fruktade lungsoten. Som Jönsson konstaterar var året runt-drickandet av mjölk bland vuxna i princip ett okänt fenomen "med undantag för hos boskapsskötande herdekulturer i Sahara". Snart är mjölken en av de mest symbolladdade bärarna av det moderna, om inte själva symbolen för framsteg och det förnuftiga folkhushållet. >> les mer

SE OGSÅ:
Thomas Hylland Eriksen: Milk as a symbol of Norwegianness
Nätverket Konsumentnära Livsmedelsforskning

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Thursday, May 12, 2005, 14:00

Japans keiser er på besøk i Norge og det er på en måte ganske eksotisk å få besøk fra disse kanter skal vi tro avisene, japanske uker blir organisert etcetc (selv om en er jo vant til store skarer av japanske turister).

Adressavisen har intervjuet antropologen Arne Røkkum som har trafikkert fram og tilbake til Japan i 30 år. Det han sier interessant og kan etter min mening godt overføres til mange andre samfunn. Sosialantropologer har en tilbøyelighet til å overdrive forskjeller. Det er nok å oppføre seg på en naturlig, norsk jovial måte overfor "fremmede":

- Det er en stor gruppe med sosialantropologer som livnærer seg av å skrive guider om hvordan en skal forholde seg til andre kulturers etikette, men dette blir egentlig bare tull. Japanerne er klar over forskjellene og det bare krydrer opp tilværelsen. Vi vil være forsiktige med å støte andres kulturelle følsomhet, men når en retter såpass mye oppmerksomhet mot selve kommunikasjonen, blir situasjonen unaturlig, sier Røkkum. >> les mer i Adressavisa


SE OGSÅ:
Arne Røkkum vært opptatt av samfunnet på noen bortgjemte japanske øyer – kulturer hvor kvinnelige sjamaner spiller en nøkkelrolle (Apollon 1.3.01)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 11, 2005, 13:12

Media, vi og de andre og hva folk vil ha

Samme dag som en undersøkelse viser at folk vil ha mindre kjendisstoff og sport i avisene, men mer utanriksstoff og Bergens Tidende krever at"Frå og med denne veka må journalistikken leggast drastisk om viss folket skal få det dei vil ha, foreslår en av disse konsulentbyråene mer sport og mindre kultur i Dagbladet, som vil føre til en fullstendig utradering av den gamle kulturavdelingen. Mye av samfunnsavdelingen går samme vei, skriver journalisten.no.


SE OGSÅ:
Media skaper enkle bilder av «de andre»
Media an important field for anthropology

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 11, 2005, 12:10

forskning.no

- Bloggen hjelper meg å dokumentere min faglige refleksjon og gjør det enkelt å lete frem tanker jeg har hatt tidligere. Den hjelper meg også med å finne frem til andre som arbeider med lignende ting, sier førsteamanuensis Torill Elvira Mortensen ved Høgskulen i Volda. - Det viktige med blogger er ikke den enkelte blogg, men fenomenet. Weblogger uttrykker en fryd over å gå utenom de etablerte media, å publisere hva du vil.

- Med bloggen kunne jeg føle meg som en del av en gruppe og ha faglige samtaler og sosial kontakt. På hver konferanse jeg er, blir jeg kontaktet av folk som har lest bloggen min. Dette er mennesker jeg ellers aldri ville fått kontakt med, sier Mortensen entusiastisk. Bloggen hennes ble nylig kåret til beste i sin klasse i The satin pajama, den første europeiske prisutdelingen for weblogger. >> les mer

>> thinking with my fingers - Torill Mortensens bloggSE OGSÅ:

More and more academics use blogs

Jill Walker: Alle forskere bør skrive weblogg

Anthropologist Kerim Friedman: Welcome to the Blogsphere: Stop Yelling at the TV and Get Online!

Avgjørende å forstå de nye mediene

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, May 10, 2005, 14:53

Göteborgs universitet / forskning.se

Under det senaste decenniet har forskare börjat uppmärksamma att flyktingar och invandrare upprätthåller och utvecklar ’transnationella’ ideer, aktiviteter, nätverk och gemenskaper. Deras liv kan inte längre ensidigt delas in i tiden före och efter ’flytten’ utan förstås bättre i termer av gränsöverskridande processer. Avhandlingen "Diaspora global politics. Kurdish transnational networks and accommodation of nationalism" av Ann-Catrin Emanuelsson studerar hur ett antal kurdiska flyktingorganisationer i Sverige, Storbritanninen, Frankrike, Tyskland, Belgien och USA arbetar och omformulerar sina målsättningar i takt med att globala politiska förändringsprocesser bortom nationalstaten, såväl institutionellt som värdemässigt, utvecklas. >> les mer eller >> les abstract på engelsk

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Monday, May 09, 2005, 08:00

Søkestatistikken avslørte at "rasjonalitetsdebatten" er et av søkeordene uten treff på antropologi.info. Det må gjøres noe med! Her noen tekster:


Thomas Hylland Eriksen: Tenkning
Studier av tenkning og rasjonalitet går som en rød tråd gjennom antropologiens historie. Det mest berømte antropologiske verket fra årene før feltarbeidrevolusjonen var James Frazers The Golden Bough (“Den gylne gren”). Frazer frakjente “primitive folk” evnen til å tenke logisk og rasjonelt. Den franske filosofen Lucien Lévy-Bruhl beskrev tradisjonelle folk som representanter for det han kalte en “pre-logisk tenkemåte”. En av de første som kritiserte Lévy-Bruhl på empirisk grunnlag var Evans-Pritchard. >> les mer


Anthropological debates on rationality and modes of thought
Powerpointpresentasjon av Toomas Gross, Universitetet i Helsinki
>> start presentasjonen


Michael Harkin: Rationality and Culture Difference
A review article discussing the issues raised by two works: "How natives think: about Captain Cook, for example" by Marshall Sahlins and "Culture in mind: cognition, culture and the problem of meaning" by Bradd Shore. The review is published in the Semiotic Review of Books, Vol.7, No. 2 >> les anmeldelsen


Jan C. Frich: Magiske tall - trolldom og risiko som forklaring på sykdom og død
Enkelte innen antropologien har hevdet at det finnes to ulike tenkemåter; en primitiv magisk mentalitet og en rasjonell-logisk mentalitet. Svakheten med en slik tilnærming er at man kan underkjenne tenke- og handlemåter som virker fremmed og lite forenlig med moderne idealer om rasjonalitet og logikk. Et annet spørsmål er i hvilken grad moderne tenkemåter i grunn er så rasjonelle og logiske? >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 06, 2005, 08:07

La oss studere normaliteten!

Sosiolog og antropolog Diana Mulinari ved Lunds universitet og innvandrer fra Argentinia kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av innvandrerne i media og forskning. Istedenfor å fokusere det som er annerledes burde vi utforske A4-livet, sa hun under et foredrag i mandagsseminaret av forskningsprogrammet Kulturell kompleksitet i det nye Norge.

Innvandrere er nemlig stort sett som folk flest: - Jeg har bakgrunn som sosialantropolog og har vært på feltarbeid i Latinamerika. Jeg må si det er slående hvor normale disse innvandrere i Sverige er. De fleste er del av arbeiderklassen, er sosialdemokrater, har jobb, hus og hund. Men det kommer sjeldent fram i studier, mener hun. Også alternative, mer positive tilnærmingsmåter fokuserer gjerne det spennende og eksotiske som f.eks. HipHop. - Hva med meg?, sa Mulinari. - Jeg er ikke eksotisk. Let’s explore normality!

Mulinari har forsket på innvandrernes deltagelse i fagforeningen. Den svenske fagforeningen er faktisk Sveriges største innvandrerorganisasjon. I enkelte forbund er 60% av medlemmene innvandrere. Hun siterte flere innvandrere som sa hvor lite de blir hørt. De er bare velkomne så lenge de ikke kritiserer. Men ifølge Mulinari har det ikke noe med innvandrernes nasjonalitet eller etnisitet å gjøre. Innvandrerne er for radikale! I Sverige blir det forventet å være loyale overfor organisasjoner en er medlem av og ikke begynne å stille kritiske spørsmål under møtene. Ambivalens blir sett på som en trussel.LES MER OM MULINARIS FORSKNING

Underordnet og inkludert: Den svenske sosiologen Diana Mulinari bruker begrepet ’underordnet inkludering’, om det innvandrere opplever i forhold til den svenske fagbevegelsen (Kilden, 9.5.05)

Facket och den nya svenska arbetarklassen: Författarna Diana Mulinari og Anders Neergaard granskar hur facket är medskapare den "svenska" självbilden - att Sverige är bäst på facklig organisering, men också jämställdhet (Yelah.net)

Mulinari: Feministene må inn i globaliserings-debatten. Det vestlige feminister burde snakke om, er ikke "innvandrerkvinner", men om statsborgerskap, grenser, utbytting og manglende rettigheter (Siri Lindstad / Klassekampen)

Rakel Chukri läser om den nya svenska arbetarklassen: Var femte LO-medlem har invandrarbakgrund. Trots det är invandrarna långt ifrån en integrerad och accepterad del av organisationen, hävdar två Lundasociologer i en ny bok (Sydsvenskan)

Mulinari: Den antirasistiske feminismen (pdf) (Sverige mot rasism)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 06, 2005, 08:05

Arne Selvik, Apollon, UiO

Inspirert av Michel Foucaults begrep ”governmentalitet”, dykker antropolog Tian Sørhaug dypt ned i grunnlaget for autoritet i moderne, vestlige samfunn. Boken er et meget spennende bidrag til en tverrfaglig analyse av autoritet og lederskap. Drøftingen av autoritet er trygt forankret i klassikere som Max Weber og Hannah Arendt, utdypet med inspirasjon fra historie, filosofi, økonomi og antropologi. >> les mer


TIDLIGERE OMTALE:
Farlig kunnskap: Tian Sørhaugs Managementalitet og autoritetenes forvandling

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 06, 2005, 08:02

Sami Radio

En ny studie ska visa att renskötselns ekonomi är bärkraftig och att renskötseln är mer än bara en näring. Det är ett nytt EU-projekt som Umeå Universitet håller i. Björn Linder, är projektassistent och han vill visa på vilka värden det finns inom renskötseln, inte bara de ekonomiska. - Det måste finnas andra värden inom renskötseln. Vi vill visa att det handlar om en livsform, en livsstil, säger Björn Linder. >> les og hør mer


SE OGSÅ:
Reindeer Economy - prosjektets hjemmeside (med flott bildegalleri!)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Friday, May 06, 2005, 08:00

En av de mindre minoritetene

Studvest, UiB

- Det er så lenge siden jeg snakket morsmålet mitt at jeg begynner å glemme det, sier Rajmoni Wahengbarn. Den 29 år gamle sosialantropologen er en av landets minste minoriteter: Norges eneste manipuri. – Mitt folk, manipuriene, kommer opprinnelig fra delstaten Manipur i nord-øst-India. I India er det en million av oss, i Bangladesh bare 5-6000. Men begge steder blir vi undertrykt, diskriminert og sett ned på, forteller Raz.

Raz er akkurat i ferd med å levere inn sin andre masteroppgave, hvor han har skrevet om det matrilineære slektskaps- og ekteskapssystemet hos khasi-folket, som lever ute i jungelen i hans hjemfylke, Sylhet. >> les mer

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 04, 2005, 11:48

Studvest, UiB

Det bor omtrent 250 uighurer i Norge, og majoriteten holder til i bergensområdet. De er politiske flyktninger fra Xinjiang-provinsen i Kina, hvor de i årtier har blitt undertrykt av myndighetene. Myndighetene fører streng kontroll med hva uighurene foretar seg, og dette medfører blant annet at uighurer flest er uvitende om fjorårets Raftopris-utdeling. Den gikk til uighurenes symbolske leder, samvittighetsfangen Rebiya Kadeer. >> les mer


SE OGSÅ:
Kinas små folkegrupper roper på selvstyre (Aftenposten, 5.11.04)

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 04, 2005, 08:05

To nye hovedoppgaver i antropologi i fulltekst

Det fins ikke mange hovedoppgaver i sosialantropologi i de digitale arkivene ved våre fire universiteter. Faktisk er faget vårt på bunnplass i antall oppgaver som er blitt publisiert i fulltekst, som en tidligere gjennomgang viste.

To nye oppgaver ble lagt ut ved Universitetet i Oslo:


Geir Tolgensbakk Vedeld: Skoletid. En analyse av makt, disiplinering og motstand i ungdomsskolen.

"Analysene bygger på empiri fra et antropologisk skole- og klasseromsfeltarbeid, som strakk seg over ett skoleår. Sentrale elementer av skolehverdagen (og maktrelasjoner) er motstand og disiplinering. I avhandlinga beskrives hvordan disiplineringa i skolen foregår, og hvordan motstand forekommer." >> last ned oppgaven (Microsoft Word - dokument, 709kb)


Helga Steinsholt Hem: Romerske kvinners fortellinger om oppvekst, kropp og skjønnhetsidealer sett i lys av klasse

"Under mitt feltarbeid som fant sted i Roma fra juni til desember 2002, var mitt mål å undersøke kvinners forhold til sin egen kropp. Jeg ønsker å se deres problemer med sin egen kropp, og da særlig i forhold til vekt og slanking, i lys av deres sosialiseringsprosess. Jeg stiller spørsmål om ikke denne sosialiseringsprosessen kan ha hatt mer å si for deres utvikling av forholdet de har til sin kropp, enn mer åpenbare påvirkningskilder som for eksempel media eller skjønnhetsidealer." >> last ned oppgaven (pdf, 707 kb)Etter en lang periode uten oppdateringer er det dessuten blitt lagt ut flere oppgaver og artikler på nettstedet www.anthrobase.com (drevet av Finn Sivert Nielsen og Kari Helene Partapuoli), bl.a. en artikkel om et feltarbeid i et kjøpesenter, sjamanisme i Mongolia, privatisering i Russland, kreoliseringsprosesser i den svenske skolen samt en oversikt over antropologiske perspektiver på politikk >> se oversikten over nye tekster på anthrobase.com

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 04, 2005, 08:02

Internasjonalisering av norsk kunst

For to dager siden har antropologen Ellen Aslaksen sagt i et intervju med antropologi.info at kunst og kultur ikke har hatt noen sentral plass som forskningsfelt i norsk antropologi. Le Monde Diplomatique har i en artikkel om internasjonaliseringen av norsk kunst intervjuet bl.a. en av de få andre antropologer som har forsket på kunst - Odd Are Berkaak >> les artikkelen i Le Monde Diplomatique

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Wednesday, May 04, 2005, 08:00

Velferdsstat og innvandring - behov for innovative forskningsprosjekter

Grete Brochmann, Institutt for samfunnsforskning, Dagbladet

Velferdsstaten er under press. Det er også innvandringspolitikken. Men henger velferdspolitikk og innvandringspolitikk sammen? Ja. Velferdspolitikken virker styrende på innvandringspolitikken, og innvandringspolitikken får konsekvenser for velferdsstaten. Til tross for dette, og til tross for at nordisk velferdsstatsforskning er høyt utviklet, har det vært forbausende lite forskning som eksplisitt har tematisert forbindelseslinjene mellom innvandring og velferdsstat i de nordiske landene. >> les mer


SE OGSÅ:
Velferdsstaten og det flerkulturelle samfunn - ny rapport

[ No comments / Skriv kommentar ]

 

Tuesday, May 03, 2005, 13:02

Århus Stiftstidende

For mange somaliske mænd er hverdagen fyldt med skam, skyld og ydmygelse. De har hverken job eller penge, og deres koner forlader dem på stribe. Mændene har ikke været så gode til at tilpasse sig til Danmark, som deres koner har, og de har svært ved at leve op til kravene fra deres koner, som har udviklet nye behov i Danmark. Det mener antropolog Christine Bækkelund Jagd fra Københavns Universitetet.

- I Danmark er somaliske mænd og kvinder økonomisk uafhængige af hinanden, da de begge modtager kontanthjælp, hvis de er arbejdsløse. Det giver et grundlag for, at det overhovedet er muligt for kvinden at blive skilt og overleve uden sin mand i modsætning til i Somalia. >> les mer


SE OGSÅ:

Kvinden tager initiativet til skilsmissen i somaliske familier. Det viser et feltarbejde, som er lavet af antropolog Christine Bækkelund Jagd

Somaliere vender ryggen til racisme og ledighed og får job i England

[ No comments / Skriv kommentar ]

« 1 3 4 5 6 7 8 »  XML

Admin login | Script by Alex

:: antropologi.info - antropologisk kunnskap på ett sted ::