"Ålderism accepterad diskriminering"

Ålderismen frodas i Sverige i dag. Det var en av utgångspunkterna under en konferens om hur yngre och äldre ser på varandra, som avslutades på Sigtunastiftelsen under tisdagen.

Av: Maria Lindblom, Upsala Nya Tidning, 16.3.2010

Bakom konferensen stod Sigtunastiftelsen tillsammans med de fem svenska rikspensionärsorganisationerna. Uttrycket ålderism handlar om fördomsfulla attityder mot äldre, mot hög ålder och mot åldrandet.

- Åldersdiskrimineringen är enligt bland andra Lars Andersson, professor i gerontologi, den mest allmänt accepterade diskrimineringen i Sverige i dag. Genom den här konferensen ville vi lyfta perspektivet från de vanliga frågor som diskuteras kring äldre till att handla om synen på äldre och åldrande, säger Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.

Talare under konferensens två dagar var även äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD), hjärnforskare Rolf Ekman och kulturantropolog Mikael Kurkiala vid Uppsala universitet.

- När det gäller kön så har det fått sin egen forskningsgren, genus. När det gäller ålder finns det inget begrepp som beskriver ålder på det här sättet. Kön är ju en sak, biologi, medan genus är olika i olika kulturer. Samma sak gäller ålder, sade Mikael Kurkiala bland annat.

Förr stod 50-åringen på ålderstrappans höjdpunkt, men enligt dagens sätt att se borde 20-åringarna stå där, eftersom de anses vackrast, mest intressanta och kreativa ansåg flera talare.

Och enligt Mikael Kurkiala, är det här ett typiskt västerländskt problem, kanske till och med ett svenskt. I USA ser man till exempel ofta senatorer som har hög ålder.

En förklaring till varför vi har en sådan ungdomsfixering kan vara att vår tid inte frågar efter visdom, utan efter snabb teknisk kunskap. Samtidigt kom konferensens deltagare fram till att bara för att man är över 65 år så är man inte med automatik vis.

Rolf Ekman, professor i klinisk neurokemi, berättade om ett nytt forskningsresultat som visar att äldre och unga hjärnor faktiskt utvecklas ungefär lika mycket om de får träna på något nytt. Äldreministern Maria Larsson talade om åldersdiskriminering, om en gemensam värdegrund inom äldreomsorgen och om en proposition som just lagts i frågan.

Enligt henne är det medicinen som varit i centrum när det gäller omhändertagande i Sverige, inte de sociala behoven.

- Vi måste ha en mening i livet, något att se fram emot. Jag möter många svenskar som tror att ett äldreboende är dödens väntrum. Livet ska pågå till dess att det tar slut med stora möjligheter att möta nya saker och att få fortsätta vara den person man varit, sa Maria Larsson bland annat.

Annat som diskuterades under konferensen är att hela 30 procent av väljarkåren i dag är över 65 år och när alla 40-talisterna går i pension blir andelen ännu större.

- I gruppen nya pensionärer är alla är välutbildade och kanske kommer det att bli annorlunda för dem än för tidigare pensionärer. Vissa av pensionärsföreningarnas medlemmar är födda 1910 andra 1945. Vi diskuterade vad de har gemensamt och vad som skiljer dem åt, säger Dan-Erik Sahlberg om konferensens avslutning.

Kilde