Omskjæring: Hvorfor er ingen interessert i de positive nyhetene?
Antropolog Aud Talle synes det er nedslående at den positive forandringen som har skjedd innen kvinnelig kjønnslemlestelse ikke blir trukket frem, leser vi i Morgenbladet. Ifølge Talle er det få, om noen, omskjærer sine døtre etter at de er kommet til Norge. Hvorfor?
– Mange har traumatiske minner fra dette. Når de kommer i eksil, blir det ikke nødvendig at døtrene deres skal gjennomgå denne smerten. Samtidig er de blitt mer religiøse, men det er en opplyst religiøsitet der de leser mer i Koranen og har sett at dette ikke inngår som en del av islam.
Hun mener dessuten at tiltakene som er iverksatt i Norge gjennom dialog og kunnskapsoverføring har falt i fruktbar jord.
Antropologen har tidligere kritisert en reportasje i NRK der ti omskjærere i Somalia ble intervjuet. NRK konkluderte med at de hadde omskåret 185 norsk-somaliske jenter i løpet av de siste tre årene. Aud har intervjuet 80 omskjærere og mener NRKs tall er altfor høye:
Vi intervjuet også tre av dem som NRK intervjuet. Ingen har omskåret jenter fra utlandet. Man ser av spørsmålsstillingen til NRK at veldig mange svar er lagt i munnen deres, samtidig som journalisten ikke kjenner samfunnet. Så NRK kan være feilinformert, selv om omskjærerne ikke har løyet bevisst. Det er helt utrolig at myndighetene umiddelbart reagerte med tiltak – uten at informasjonen ble kvalitetssikret. Når barne- og likestillingsministeren nå kommer med en handlingsplan, som ikke er forankret i hva som faktisk skjer, synes jeg det er interessant.
Intervjuet i Morgenbladet er kun tilgjengelig for abonnenter. Se tidligere omtale Aud Talle om omskjæring: “NRKs tall er tvilsomme”. Også i Sverige er kvinnelig omskjæring på vei ut.
Samtidig er det interessant å vite at langt fra alle syns at kvinnelig omskjæring er helsefarlig og skadelig. Flere afrikanske kvinneaktivister og forskere ser omskjæring som en feministisk handling
Leave a comment