(image)

11.11.04

Urfolk og migranter utfordrer ideer om politisk deltakelse og statsborgerskap

Siden opprettelsen av Sametinget, har registrete samer deltatt i to politiske systemer. Fremmer dette dobbelte politiske medlemskapet poltisk deltakelse og tilhørighet? Det er noen av spørsmålene statsviteren Anne Julie Semb er opptatt av. Hun presenterte prosjektet sitt under forrige mandagsseminar i forskningsprosjektet HUMSAM - Kulturell kompleksitet i det nye Norge (se tidligere omtale her)

Hun nevnte de mange Oslosamene (10 000?) som en vet lite om, og den skjeve registringen: 80% av de registrerte 10 500 medlemmene i samemanntallet er under 25 år, to tredjedeler er menn, og to tredjedeler er bosatt i Finnmark. Om dette dobbelte politiske medlemskapet er det blitt lite skrevet om, sa hun.

En begynte snart å diskutere doppelt statsborgerskap. Dreier det seg om en lignende problemstilling? Burde ikke migranter også kunne delta i to politiske systemer? Semb er ingen tilhenger av dobbelt statsborgerskap. En kan på den måten påvirke selv om en ikke bor i landet og ikke er berørt av konsekvensene, sa hun. Her var det mange forskjellige meninger og langt fra alle var enige med Semb.

LES MER

Kort om Anne Julie Semb

Intervju med Anne Julie Semb: Samer, Sametinget og Stortinget: Jo mer selvstyre, desto mindre loyalitet?

Informasjon om Sametinget / Informasjon om samemanntallet og kriteriene (OBS! Sametinget har fått dårligere nettsider, ikke lenger mulig å linke direkte til en artikkel. Du må finne fram til saken på egen hånd!)

Svein Jentoft: Samer, makt og demokrati

Hva skjer i Oslo Sámiid Searvi? / sjekk Oslo Sámiid Searvis nye hjemmeside

UDI: Hva betyr dobbelt statsborgerskap

Toril Moi: Antikvert forbud mot dobbelt statsborgerskap

Debatt om "Dual Citizenship" på crookedtimber (blog)

No feedback yet


Form is loading...

Siste nyheter

Siste nytt internasjonalt

Siste kommentarer

Kategorier

Retain only results that match:

Siste linker til denne bloggen

Twingly Blog Search link:http://www.antropologi.info/blog/nyheter/ 3

Bloggurat
Blogglisten

  XML Feeds

Licence

Creative Commons License
antropologi.info by Lorenz Khazaleh is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Open-source blog