(image)

21.06.06

  14:07:51, by admin   . Categories: Norge, master-/ hovedoppgaver, samer, identitet etnisitet

Masteroppgave: Å være same i Oslo

Klassekampen er antropologenes beste venn. Igjen får en masteroppgave mye spalteplass. Denne gangen gjelder det en oppgave om samisk identitetsdannelse i Oslo, skrevet av sosiantropolog Astri Dankertsen.

Det bor rundt 5000 samer i hovedstaden. Mange har samiske aner som de bare trekker kun fram ved spesielle anledninger, som samedagen 6. februar, sier hun til avisa. For mange av disse er ikke den samiske identiteten viktig utenom disse sammenhengene. Mange samer føler seg som både norsk og samisk. Ofte er det den konkrete situasjonenen som avgjør hvilken identitet som er den viktigste.

Det har skjedd en profesjonalisering og modernisering av samisk tradisjon, forteller hun:

– Det som er typisk samisk i dag er å reise, dra på kino, ta utdanning og å dra på fest. Det å være moderne same i Oslo i dag innebærer alle disse elementene, det er en del av livet til folk. For selv om det kanskje ikke er samisk i historisk forstand, innebærer det ikke noen motsetning for samer flest. Det er mer fremmed for folk i Oslo som har et mer stereotypt syn på hva samer er, og som bare forbinder det med joik og reinsdyrsdrift.

– En samisk offentlighet er viktig for å skape samisk fellesskap. Her i Oslo er det å sette på en samisk plate, å lese samiske aviser og følge med på samisk forskning en måte å bekrefte identitet på.

– Det handler om å demonstrere en slags alternativ samisk-symbolsk orden. Rettighetskampen i dag dreier seg om å definere seg som same i forhold til det norske storsamfunnet – det ble spesielt tydelig rundt 17. mai i fjor. Fjorårets 17. maifeiring markerte at Norge hadde vært selvstendig i 100 år, og Oslo kommune ikke ha samiske flagg i toget eller fra offentlige bygninger.

– Da ble det viktig å gå med samiske flagg, for å vise at samene også er den del av det norske samfunnet. Det handler om å klare å definere seg i motsetning til majoriteten, og samtidig være en del av den. I bunn og grunn dreier det seg om å bli anerkjent som en del av den norske nasjonen som same.

>> les hele saken i Klassekampen

OPPDATERING (13.9.06): Oppsummering av oppgaven: Å være moderne same i Oslo (Astri Dankertsens masteroppgave del II) og teksten i Utrop: Urbane samer i indiske sarier (14.9.06)

SE OGSÅ:

samer.no - Oslo Sámiid Searvi

Samisk hus i Oslo

tematisk nyhetsarkiv: samer

No feedback yet


Form is loading...

Siste nyheter

Siste nytt internasjonalt

Siste kommentarer

Kategorier

Retain only results that match:

Siste linker til denne bloggen

Twingly Blog Search link:http://www.antropologi.info/blog/nyheter/ 3

Bloggurat
Blogglisten

  XML Feeds

Licence

Creative Commons License
antropologi.info by Lorenz Khazaleh is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Free blog engine