(image)

15.10.06

  17:15:14, by admin   . Categories: Norge, kjønn

Runar Døving: Menn blir undertrykt, kvinnekampen har gått for langt

Debatten raser i avisspaltene, rundt kjøkken- og pubbord etter Runar Døvings kronikk Mannskamp for likestilling. Antropologen mener at kvinnekampen har gått for langt og at det nå er menn som blir undertrykt. Kvinner har det stort sett bedre enn menn:

I Norge lever kvinner fem år lenger enn menn. Mer enn ni av ti som sitter i fengsel er menn. Tre av fire som begår selvmord er menn. Menn må i militæret, kvinner slipper. Menn er overrepresentert i statistikker som gjelder skader, ulykker, drukning, fyll og depresjoner. Kvinner får barna etter samlivsbrudd i ni av ti tilfeller. Og det begynner tidlig. Jenter får bedre karakter enn gutter i 90 prosent av fagene.

Statistikkene er klare: Kvinner er lykkeligere, flinkere og har mer og bedre kontakt med seg selv og sine foreldre. Aldri har flere kvinner og færre menn fått barn. Kvinner har bedre helse, de har det bedre på skolen og har et tryggere liv. Likevel klarer de det ufattelige retoriske kunstgrepet å fremstå som undertrykt.

Ved å fremstille seg selv som den undertrykte, som ofre, kan man legitimere en politikk i sin favør. Menn er blitt seksualiserte monstre, som samfunnet har rett til å sanksjonere, mens kvinner er blitt det naturlige mennesket. Vi må berømme kvinnekampens arbeid, men nok har vært nok lenge.

>> les hele kronikken i Aftenposten

24 timer etter publiseringen av kronikken i Aftenposten har den fått mer enn 300 kommentarer. Dagbladet fulgte opp med et intervju med Døving (over 200 kommentarer innen kort tid der også).

En lignende overfokusering på kvinner (spesielt som kjempende ofre) ser vi på universitetene. De nye masterstudentene i antropologi på Blindern fikk høre ved semesterstart: "Ikke studer muslimske kvinner". Det fins mer enn nok forskning fra før! Men nesten ingen forskning om muslimske menn. En av de første oppgavene ble nylig innlevert av religionsviter Elise Skarsaune.

I oppgaven siterer hun en av få mannlige ansatte på et sosialkontor (det norske arbeidslivet er jo ekstremt kjønnsdelt) som sier:

"Jeg opplever at innvandrermenn setter pris på å snakke med en mann. Ofte opplever de at alle representanter de møter fra det offentlige Norge er kvinner, og at disse er opptatt av å snakke med konene deres og ikke med dem. De blir oversett. Ingen spør dem hva de tenker og hva de vil. I "Likestillingslandet" Norge er det ingen som er interessert i å høre hva de har å komme med. Ingen som er opptatt av deres verdighet. Dette gjør noe med dem."

>> "Kvinner, alkohol og muslimske menn" - oppsummering av oppgaven

>> Intervju med Elise Skarsaune

Også antropolog Unni Wikan har kommet med lignende kritikk i et intervju

- Vi er klare over at vi må arbeide for å sikre kvinners rettigheter, mens menns situasjon er blitt viet lite oppmerksomhet utover det at de er overgripere eller undertrykkere

Bedre innsikt i mennenes situasjon kunne ha avverget mange voldelige konflikter, mener hun. >> les hele intervjuet med Unni Wikan om innvandrermenn, ære og verdighet

tiqui.blogg.no har Elisabeth Vik (også antropolog forresten) samlet en del kommentarer til Døvings kronikk, blant annet Den omvendte likestillingskampen på Iskwew.com der Lisa Gariepy plukker fra hverandre Døvings argumenter og har fått over 80 kommentarer.

Runar Døving har også tidligere vært opptatt av temaet. For litt over to år siden skrev han kronikken Kvinner kuer mannen med klesvasken.

SE OGSÅ:

Er den muslimske mannen også undertrykt?

Feminisering av hjemmet: Menn jages ut

Masteroppgave om "moderne menn i kvinneyrker"

Runar Døving ønsker død over matpakka

Runar Døving om Muhammed-karikaturene: Er vi blitt så frigjorte at det ikke er noe vi støtes av?

Runar Døving: «Når kristne kvinner snakker om sex»

Runar Døving om nordmenn på ferie: - Alle normer snus på hodet

7 comments

Comment from: Iskwew [Visitor]
Iskwew

Lisa Gariepy er ikke meg, derimot en cree-kvinne som har skrevet et dikt om Iskwew som ligger på siden min.

Denne skal jeg lese bedre etterpå.

15.10.06 @ 17:30
Comment from: [Member]
admin

Å beklager, er rettet. Fant navnet ditt nå

15.10.06 @ 17:35
Comment from: Tiqui [Visitor]
Tiqui

Jeg har også tatt for meg Døvings kronikk og strategier for mannskamp i et forsøk på å ta ham på alvor og finne konstruktive løsninger og forklaringer på problemene han setter opp i “Liketilling - et forsøk på konstruktivitet":
http://tiqui.blogg.no/151006081418_likestilling__et_forsk_p_konstru.html

15.10.06 @ 18:13
Comment from: [Member]
admin

Takk for info! Liker konklusjonen “Heller samarbeid heller enn kjønnskamp”

15.10.06 @ 18:40
Comment from: Tiqui [Visitor]
Tiqui

Ja, Lorenz, det gavner verken menn eller barn å kaste kvinner ut av hjemmene eller å sende dem i krigen. Har man et problem må man ta i bruk virkemidler som er relevante i forhold til hva man vil oppnå. Kjønnskamp i Norge bør absolutt erstattes av et samarbeid mellom _mennesker_.

15.10.06 @ 19:48
Comment from: Sexy Sadie [Visitor]
Sexy Sadie

Jeg skulle ønske han der Døvingen kom med eksagte tall og fakta når han påstår menn er undertrykte.

Han virker bare tvilsom hele mannen…

16.10.06 @ 20:10
Comment from: [Member]
admin

Jeg gadd ikke å følge med hele debatten. Spesielt det der med abort og skilsmisse kan jeg ikke om.

Jeg syns det viktigste er Døvings argumentasjon ang. overfokuseringen av kvinner og demoniseringen av menn i Norge (vanskelig å komme med tall i sånne spørsmål) og situasjonen på skolen. Som jeg skrev er han er ikke den eneste som mener at dette er et problem.

16.10.06 @ 22:19


Form is loading...

Siste nyheter

Siste nytt internasjonalt

Siste kommentarer

Kategorier

Retain only results that match:

Siste linker til denne bloggen

Twingly Blog Search link:http://www.antropologi.info/blog/nyheter/ 3

Bloggurat
Blogglisten

  XML Feeds

Licence

Creative Commons License
antropologi.info by Lorenz Khazaleh is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
Blog software