(image)

17.02.11

  12:47:22, by admin   . Categories: medisin og helse, doktoravhandlinger, Danmark, individ og samfunn

Doktorgrad: Dør av kreft fordi de unngår legebesøk

Utsatte legebesøk er årsaken til at mange dør av kreft. I sin doktoravhandling forklarer antropolog Rikke Sand Andersen hvorfor mange dansker nøler med å oppsøke legen, melder Kræftens Bekæmpelse og aviser som Information.

Hun har fulgt 30 kreftpasienter i alderen fra 32 til 82 år i region Midtjylland. Mange utsetter legebesøket av angst for en kreftdiagnose, andre av hensyn til omgivelsene sine eller fordi de ikke vil virke som hypokondrer.

Antropologen forteller:

– Jeg kan se et mønster i svarene, som ud over folks overvejelser om, hvorvidt de kan tillade sig at forstyrre deres egen læge, også afslører, at mange finder det svært at vurdere, om deres symptomer er de rene bagateller eller et reelt tegn på sygdom. Med andre ord: Er det blot kroppen der ”larmer” lidt, eller er det alvorlig sygdom. Derfor kan der let gå nogen tid, inden de reagerer på det.

– Ofte finder mange jo alle mulige gode forklaringer på de symptomer, de oplever. Hvornår er rumlen i maven et tegn på kræft, og hvornår skyldes det stress?

- Man kommer ikke uden om, at det er en ”social begivenhed” at blive syg. For nogle er det forbundet med et tab af status. For andre kan det forrykke nogle sociale strukturer og ændre på den rollefordeling, de har i deres familie. Mange trækker derfor tiden ud ved at ”stikke hovedet i busken”. De vil ikke pylres om. De vil lige på ferie, flytte eller skifte job, inden de går til lægen

En typisk forklaring lyder slik:

”Min rumlen og uro i maven startede nok for halvandet år siden, hvor jeg var sløj med influenza. Men der har været så meget andet at se til med bl.a. sygdom i familien, så jeg troede bare, at mavesmerterne skyldtes det stress og pres, jeg var under. Først da smerterne blev rigtig stærke, gik jeg til lægen. Man vil jo ikke være hypokonder, vel?” (63-årig kvinde med tyktarmskræft)

Antropologen mener det er viktig å undersøke hvordan helsesystemet påvirker folks beslutninger om å oppsøke legen.

>> les hele saken på cancer.dk

>> last ned hele avhandlingen Approaching Patient Delay and Cancer. Anthropological Perspectives on Concepts and Causes (pdf)

SE OGSÅ:

Redselen for HIV/AIDS: HIV-smittede holder sykdommen hemmelig

Hvordan studere og forstå lidelse?

Hvordan måle effekten av alternativ behandling?

Antropolog: Sykepleiere må kjenne pasientenes hverdag

Kulturens forakt for svakhet - eller: Hva er normalt?

“Ethnographic perspectives needed in discussion on public health care system”

No feedback yet


Form is loading...

Siste nyheter

Siste nytt internasjonalt

Siste kommentarer

Kategorier

Retain only results that match:

Siste linker til denne bloggen

Twingly Blog Search link:http://www.antropologi.info/blog/nyheter/ 3

Bloggurat
Blogglisten

  XML Feeds

Licence

Creative Commons License
antropologi.info by Lorenz Khazaleh is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
b2